24 Temmuz 2016 Pazar

"Moskova-Rusya" 2. Bölüm (Moskova Metrosu)


28 Nisan 2014 tarihi itibariyle gün boyu toplantıdaydım. Öğleden sonra 16:00’da işlerimi tamamlayıp meşhur Moskova Metrosunu gezmeye karar veriyorum. Metroyu gezmeden önce otelime çok yakın olan Krasnoluzhsky Köprüsünü kullanarak Kievsky Tren İstasyonuna geziyorum.

Moskova Nehri ve Krasnoluzhsky Köprüsünde

Kievsky Tren İstasyonu ve AB Parkı

Kievsky Tren İstasyon binası eski bir bina olmasına rağmen içi oldukça süslü. İstasyonda bekleme salonlarının yanı sıra hediyelik eşya satan ufak dükkanlar var. Buradan hemen kolleksiyonum için bir kaç magnet almayı ihmal etmiyorum. İstasyon binasının önünde Avrupa Birliği parkı, arkasında ise Moskova’nın yeni gökdelenlerinin yükseldiği bir bölge ve lüks AVM’ler var. 

Moskova Nehri, Kievsky Tren İstasyonu ve Gökdelenler
Tren istasyonun gezdikten sonra Moskova nehri üzerinde gezilerin yapıldığı teknelerin yanaştığı iskeleyi görüyorum. Bu tekneler ile Moskova nehrinde saatlik veya çeşitli iskelelerde gün boyunca inmeli ve binmeli olarak yada akşam yemekli özel gece turlarına katılmanız mümkün. Buna göre fiyatları da 500-800 Ruble arası değişiyor. 
Moskova Nehrinde Gezi Tekneleri




Gezi Tekneleri Rotası







Moskova oldukça temiz ve düzenli  bir şehir. Yollarda hala elektrikle çalışan troleybüsler çalışıyor. Ayrıca sokakları ve Nehri temizlemek için kullanılan özel araç ve tekneler mevcut. Bu arada yollarda çok lüks arabalara, motosikletlere ve ilginç dizaynda pek çok araca da rastlıyorsunuz. 
Moskova Caddelerinde Troleybüsler



Moskova Nehrini Temizleyen Tekneler















Hummer Limuzin, Moskova
Hurly Davidson Motorsiklet, Moskova
Moskova sokaklarındaki bu kısa gezintiden sonra bulduğum ilk metro istasyonundan aşağıya iniyorum. Moskova Metrosu dünyanın en eski ve büyük metrolarından birisi. Yapımına 1931 yılında başlanan metro, 1935 yılında tamamlanmış. Açıldığında 11 km uzunluğunda bir hat ve 13 istasyondan oluşuyormuş. 2016 yılına gelindiğinde ise Moskova Metrosunda toplam 333.3 km uzunlukta hat ve 200 istasyon bulunmakta. Her gün yaklaşık10 milyon kişiye hizmet veriyor. 

Moskova Metrosu
Moskova Metrosu Planı











Metro sisteminin büyük bölümü yer altında, en derin bölümü ise 74 m. ile Park Pobedy istasyonu. Bu istasyon dünyadaki en derin istasyonlardan biri olarak kabul ediliyor. İstasyonlara inen çok dik yürüyen merdivenler bulunuyor.
Moskova Metrosuna İnerken

Moskova Metrosunda Yürüyen Merdivenler
Moskova Metrosu, büyüklük olarak New York, Paris veya Londra metroları ile karşılaştırılıyor. Ancak Moskova metrosu iç mimari ve dekorasyon açısından dünyanın en güzel metrosu diyebiliriz. Her istasyonu ayrı bir konsepte sahip. 
Moskova Metrosunda

Moskova Metrosu Duvar Mozaikleri
Bu yönüyle turistlerin ilgi odağı olan metroyu ulaşım için kullanmayacak bile olsanız mutlaka bir istasyondan içeri girerek adeta bir müze tadındaki o havayı teneffüs etmelisiniz. Bu arada metro tünellerinde enstrüman çalan sokak sanatçılarını da keyifle dinleyebilirsiniz. Metroya binmek isterseniz tek bilet 40, beşlik bilet alırsanız 150 Ruble ödeniyor. Metronun birkaç durağında ve hattında gezinerek metro gezimi tamamlıyorum. 
Moskova Metrosu Duvar Boyamaları 
Akşam otelime dönerken Krasnoluzhsky Köprüsü üzerinden gece turu yapan tekneleri görüntüleyerek Moskova’daki ikinci günümü sonlandırıyorum.
Krasnoluzhsky Köprüsnden Moskava Nehri ve Seven Sisters Binaları

Moskova gezime ait fotoğraflarımdan oluşan sunuma https://www.youtube.com/watch?v=6n1Uv3SJXQ0 adresinden ulaşabilirsiniz.




Sevgiyle kalın...

Özlem ŞENOL
24.07.2016








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder