8 Ağustos 2016 Pazartesi

NEPAL GÜNCESİ I. BÖLÜM (Sözün Bittiği Yer "Pashupatinath Tapınağı")

08-21 Ekim 2013 tarihleri arasında Nepal'de Kathmandu, Chitwan ve Pokara'yı kapsayan gezim sırasında, 12 Ekim 2013 tarihinde Kathmandu'da yer alan ve seyahatimin belki de en ilginç bölümünü oluşturan Pashupatinath Tapınağı” hakkında izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum…

Pashupatinath Tapınağı, Katmandu’nun vadisinin 5 km. kuzeydoğusunda, Ganj nehrinin bir kolu olan Bagmati Nehri kıyısında yer alan Hinduların haç merkezi. Dünyadaki sayılı Hindu tapınaklarından birisi olup, en büyük Tanrı Şiva tapınağı kabul ediliyor. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan tapınak kompleksi 264 hektar alan üzerine kurulu. Bu alanda toplam 518 adet tapınak ve çok sayıda Hindu tanrı ve tanrıçasına figürler ile binlerce Tanrı Şiva heykeli bulunmakta. Ana tapınak, altın çatısı ve büyük gümüş kapılarıyla pagoda mimari stiline göre inşa edilmiş.

Dünyanın her yerinden binlerce ziyaretçi çeken tapınakta ölüler, yakılarak külleri Bagmati nehrine dökülmekte. Tapınakların içine sadece Hinduların girmesine izin veriliyor. Tapınak bölgesine giriş ücreti 1.000 Nepal Rupisi. 
Pashupatinath Tapınağı

Tanrılar tarafından yapıldığına inanılan tapınağın inşa tarihi hakkında pek çok efsane mevcut. Kimleri 15. yy’da Lichhavi Kralı Shupuspa tarafından inşa edildiğini söylerken, kimileri de 11.yy’dan kalma el yazmalarında tapınaktan bahsedildiğini söylüyor.

Tapınak alanına Bagmati nehri kıyısında yer alan kapıdan giriyoruz. Kapının girişinde hediyelik eşya satan dükkanların yanı sıra, Hindu ayinlerinde ve festivallerinde kullanılan yüzlerine özellikle alınlarına sürülen boyaların satıldığı ufak dükkanlar da mevcut.


Pashupatinath Tapınağında
Pashupatinath Tapınağında





Nehir boyunca yürümeye devam ediyoruz ve henüz neyle karşılaşacağımız hakkında da bir fikrim yok. Önce nehirde yıkanan, çocuklarını ve çamaşırlarını yıkayan kadınları görüyorum. Başta bunlar bana gayet normal ve doğal geliyor.
Pashupatinath Tapınağı, Bagmati Nehri
Daha sonra suyun içinde oynadıklarını zannettiğim çocukları görüyorum.
Pashupatinath Tapınağı, Bagmati Nehri
Bu arada karşımıza yüzleri ve gözleri boyalı, kılıkları son derece canlı ve renkli Hindu din adamları yani Sadular çıkıyor. Bu insanların din adamı olduklarına inanmak gerçekten çok güç. Adeta sirkten çıkmış gibi bir görüntüleri var ve eğlenceliler. Ücret karşılığında sizinle hemen fotoğraf çektiriyorlar.
Pashupatinath Tapınağında Sadularla Birlikte
Sadular kendini dünya nimetlerinden çekmiş ya da yoga yapan kişiler olarak tanımlanıyor. Hinduizme göre bu kişiler hayatın ilk üç amacının (karma=eğlence, artha=pratik amaçlar, dharma=görev) peşinden koşmaya boş vermişler. Sadular kendilerini sadece meditasyon yoluyla moksha'ya (özgürlüğe) erişmeye ve tanrıyı düşünmeye adamışlar. Genellikle vazgeçişi sembolize eden okre renk kıyafetleri tercih ediyorlar. Kadın olanlarına sadvi deniyor. Sadular tüm maddi ve cinsel bağlarını bırakarak Hindistan'ının dört bir yanındaki mağara, orman ve tapınaklarda yaşıyorlar. Hindistan'da yaklaşık 4-5 milyon sadu yaşamakta. Karma etkisinin ortadan yok olması için, kendilerine acı çektirmek amacıyla, zor pozisyonlar alarak o şekilde senelerce durabiliyorlar. Toplumu koruduklarına inanıldığından halkın çoğu onlara yiyecek temin ederek destek olmaktalar. Sadular asla sadaka kabul etmiyorlar ancak kendisine sadu görüntüsü vermiş pek çok dilenci bu imajla para kazanıyor. Bu arada sadece Sadular öldükten sonra yakılmıyor, gömülüyorlarmış.

Saduların fotoğrafını çekmek ve onlarla fotoğraf çektirmekle o kadar meşgulüm ki hala karşı kıyıda olan bitenin farkında değilim. Bu arada etrafımız da bir o kadar kalabalık. Daha sonra nehrin üstündeki köprüyü ve koşuşan maymunları görüyorum. Köprüden suda oynaşan çocukların yansımalarını daha iyi çekebileceğimi düşünerek köprüye gidiyorum. İşte o anda ne olduğunu birden kavramaya başlıyorum.

Karşıma çıkan manzara eller üstünde dört kolla taşınan bir ölü. Ölüyü kıyıdaki yakma alanına taşıyorlar. Ölü kefen içinde ancak ayakları ise pembe bir kumaşla bağlanmış, üstü turuncu renkli bir kumaş ile örtülmüş ve onun üstünde ise ipe dizilmiş sıra sıra turuncu çiçekler. Bu renkleri ölüm ile bir arada çağrıştıramıyorsunuz.
Pashupatinath Tapınağında Ölü Yakma Töreni
Sonraki sahne ise ölüyü kıyıda daha önceden hazırlanmış odunların üzerine koyarak yakmak. Alevlerin arasından yakılan kişinin ayağını rahatlıkla seçebiliyorum. Bir kişinin yanması yaklaşık üç saat kadar sürüyormuş. Her yerden dumanlar çıkmasına rağmen ben çok fazla koku almıyorum. 
Pashupatinath Tapınağında Ölü Yakma Töreni
Bir sonraki sahne ise ölünün küllerini suya dökülmesi, ölü yakma yerinin hemen altında yıkanan belki de bir nevi abdest alan bayanlar ve sudaki çocukların küllerin içinden ölen kişiye ait değerli takı, altın diş vb. aramaları. İşte burası “SÖZÜN BİTTİĞİ YER”
Pashupatinath Tapınağı, Bagmati Nehri ve Ölü Yakma Töreni
Bu defa köprünün diğer tarafına bakıyorum. Orada da bir başka ritüel devam ediyor. Ölen kişinin yakınları ölüyü nehir kıyısında nehrin suyu ile kutsuyor, ayaklarına başını ıslatıyorlar. Biraz daha dikkatli bakınca ölenin ufak bir kız çocuğu olduğunu görüyorum. Hinduizm’e göre yakılmadan önceki son vecibeleri yerine getiriliyor. İlginç olan ölünün yakınlardan ağlayan hiçbir insan görmüyorum.
Pashupatinath Tapınağında Ölü Yakma Töreni
Dikkatimi çeken bir diğer nokta da nehrin karşı kıyısında gerçekten kast sistemi göre yani sınıf, statü ve renk esas alınarak nehrin üst bölümlerinde sınıflandırma yapılmış ve ibadetler burada yerine getiriliyor. Bu manzarayı karşı kıyıda daha fazla izleyecek gücü kendime bulamıyorum ve tapınak alanında üst bölgelere doğru giden merdivenlere yöneliyorum. Burada da bir Sadu grubu ile karşılaşıyoruz, içinde bulunduğumuz havadan kurtulmamız lazım. Biraz sohbet arkasından fotoğraf çekimine başlıyoruz. Gerçekten ilginç ve komik insanlar. Turizm elçisi gibi çalışıyorlar, Türkiyeyi de duymuşlar. 
Pashupatinath Tapınağında Sadular
Daha sonra bir flüt sesi fark ediyorum. Merdivenlerin üst bölümünden geliyor. Biraz yaklaşınca Osman Hocanın harika bir porte yakaladığını fark ediyorum. Hemen sessizce yanlarına yanaşıp bu kareden bir fotoğraf da ben alıyorum. Çok inandırıcı bulmasam da, anlatılana göre bu Sadu da ölen kişinin ardından, onun sevdiği parçayı çalıyormuş. 
Pashupatinath Tapınağında Bir Sadu
Daha sonra hepsi de birbirinden ilginç pek çok Sadu'ya rastlıyorum. Bunların hangilerinin gerçek sadu olduğunu anlama kısmı zor iş….


Pashupatinath Tapınağında Bir Sadu



Pashupatinath Tapınağında Bir Sadu
























Pashupatinath Tapınağında Bir Sadu
Pashupatinath Tapınağı, insana yaşamı, ölümü, hayat döngüsünü, sınıf ayırımını, inançları kısacası insanlığınızı sorgulatan bir yer. Ölümle yaşam içi içe, doğal bir döngü halinde. Karmakarışık duygular içinde tapınaktan ayrılıyorum, ama Nepal’e bir daha gelecek olursam burayı bir kez daha ziyaret etmek isterim... 

Nepal seyahatime ait fotoğraflarımdan oluşan sunumumu https://www.youtube.com/watch?v=fAOyYQVsrc0 adresinden izleyebilirsiniz.


Özlem ŞENOL

08.08.2016



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder