28 Kasım 2016 Pazartesi

NEPAL GÜNCESİ III. BÖLÜM (Chitwan Milli Parkı)


08-21 Ekim 2013 tarihleri arasında Nepal seyahatim sırasında, Nepal'in güneybatısında Hindistan sınırına yakın bir bölgede yer alan Chitwan bölgesinde, beni doğası ve canlıları ile büyüleyen Chitwan Milli Parkı izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.  
Chitwan Milli Parkı
13 Ekim 2013 Pazar 
Nepal'in başkenti Kathmandu'dan Chitwan’a doğru yola çıkmak üzere saat 07:00’de yola çıkıyoruz. Yolumuz 6-7 saat kadar sürecek. Katmandu’nun sabahın erken saatindeki yoğun trafiği arkasından kırsal bölgelerine doğru gidiyoruz. Yol asfalt olmasına rağmen kimi yerde çok bozuk. Yollarda rengârenk boyalı ve içi insan kaynayan şehirlerarası otobüsleri ve sağından solundan insanların sarktığı kamyonları görüyoruz. Klimasız araçlar dar ve dağlık olan yollarda hız yapamıyor, araçları sollamak da çok zor oluyor.

Nepal Klasiği Otobüsler
Ancak yol boyu manzaramız eşsiz. Yolda belli bir noktadan sonra Gandak nehrinin bir kolu bize eşlik ediyor. Bu nehir daha sonra Nepal’i geçip Hindistan sınırına girince Ganj nehri ile birleşiyor. Nehirle karşılaştığımız bölgede nehrin üzerine kurulmuş olan asma köprüler dikkatimiz çekiyor. Uygun bulduğumuz bir yerde aracımızı durdurarak asma köprüde fotoğraf çekmek istiyoruz. Ufak bir yerleşim alanında durduğumuz an arkadaşlarım arabadan inerek hemen köprüye koşuyoruz.

Gandak Nehri ve Asma Köprüler

Gandak Nehri ve Asma Köprüler


Arkadaşlarım köprüde fotoğraf çekimine devam ederken bende yolun kenarındaki evlerde yaşayan kadınları, ortalıkta koşuşan çocukları ve ufak keçileri inceliyorum. Kadınlar temizlik derdinde, çocuklar oyun peşinde. Bu arada ortalıkta koşuşan çıplak bir erkek çocuğunun peşine düşüyorum. Çocuk o kadar tatlı ki elinde bir elma bana cennetten kovulan Adem’i çağrıştırıyor. Her şey bir elmayla başlamamış mıydı diyorum JJJ

Chitwan'da Kadın Olmak


Chitwanda Çocuk Olmak


Çok kısa diye verdiğimiz molada bir saatten fazla zaman harcıyoruz ama kesinlikle değiyor. Bu arada hava sıcak ancak nemli ve kapalı bir hava hakim. Chitwan’a ulaştığımızda saat 15:00 oluyor.

Katmandu’daki iptidai otelimizden sonra Maruni Sancturay Kathmandu Guesthouse adında o kadar güzel bir otele yerleşiyoruz ki anlatamam. Yeşil devasa ağaçlar arasında yerden yaklaşık 50 cm. yüksekte kurulmuş ahşaptan kulübeler. Odaların içi de bir harika.

Maruni Sancturay Kathmandu Guesthouse

Maruni Sancturay Kathmandu Guesthouse
Odalarımıza yerleşip bir saat kadar dinlenip kahvelerimiz içtikten sonra otelin hemen yakınındaki köye doğru kısa bir gezinti yapıyoruz. Hava oldukça nemli ve ara ara yağmur yağıyor. Köylerin insanları, Katmandu’ya göre daha da cana yakın. Evlerin önünden geçerken herkesle selamlaşarak “Namaste” diyoruz. Namaste, Nepal’de sihirli ve adeta joker bir sözcük. Açmadığı kapı yok. Merhaba, benden sana zarar gelmez anlamında da kullanılan sözcük, Hindistan'da saygıyla eğilerek verilen selam şeklinin adı. Nepal’de de aynı amaç için kullanılan Sanskritçe kökenli sözcük "içimdeki tanrı içindeki tanrıyı selamlar" demek. Köyde özellikle kadın ve çocuklar bizimle yakından ilgileniyorlar. Nerdeyse topraktan yapılmış evlerinin içine kadar rahatlıkla girip görüntü alabiliyoruz. Topraktan yapılmış kulübelerin çatıları da saz ve saç ile örtülü, ancak köyde elektrik var. Ulaşım sorununu ise motosiklet ve bisikletlerle çözülmüş.

Chitwan'da Köy Evleri
Ufacık bahçelerinde koyun, keçi, domuz, tavuk, kaz gibi hayvanlar besliyorlar. O kadar sade bir yaşam tarzları var ki. Hayatlarını gözler önünde şeffaf yaşıyorlar. Kadınlar, çocuklar kapı önlerinde günlük yaşamlarına devam ediyorlar. Bir evin önünde yeni doğmuş bir kuzuyu görünce dayanamıyor ve hemen kucaklayıveriyorum. Grubumuzdan Mustafa da bana katılıyor. Hayvanlar adeta halkla aramızda daha kuvvetli bir sevgi köprüsü oluşturuyorlar. Çektiğimiz fotoğraf karelerini de kendileriyle paylaşınca güven ortamı hepten pekişiyor.

Chitwan'da Köy Evinde Kuzularla

Chitwan'da Köylü Kadınlarla 
Köy turumuzdan güzel anılarla ayrılarak otelimize geri dönüyor ve güzel bir akşam yemeği yiyoruz. Yağan yağmur sesinin kulübelerimizin çatısına vuran sesiyle uykuya yenik düşürüyoruz.

14 Ekim 2013 Pazartesi 
Sabah kahvaltısının ardından otelimizin bahçesinde yer alan tablodan Chitwan’da Milli Parkında yapılabilecek 16 farklı etkinlik (fil safarisi, dağ tırmanışı, vahşi hayat foto safarisi, kano safari, köy yürüyüşü, ormanda yürüyüş safarisi, kuş gözlem turu, fil besleme merkezi, Chepang Tepesine dağ yürüyüşü, ipek çiftliği turu, vahşi hayat izleme kulesine gece turu, jeep ile safari, Thabu kültürel dans şovu, göl turu vb.) inceliyoruz. Vakit kano ve fil bakım evini ziyaret için oldukça uygun. Hemen otel görevlisi ile görüşerek otel fiyatımıza dahil olan turları ayarlıyoruz. Bize katılan yerel Rajendr Dhami isimli genç rehberimizle birlikte Chitwan Milli Parkında tura başlıyoruz.

Chitwan'da Kano ile Safariye Gidişimiz
Bu arada yola çıkarken parlak renkli giysiler giymemiz konusunda rehberimiz tarafından uyarılıyoruz. Rehberimiz, konusunda oldukça ehil ve eğitim almış biri. Bize Chitwan Milli Parkı ve hayvanlar hakkında detaylı teknik bilgiler aktarıyor. Hangi bölgede ne tür hayvanları görebileceğimiz ve bu hayvanları görünce nasıl davranmamız gerektiği hakkında uyarılarda da bulunuyor.

Chitwan Milli Parkı Haritası
Chitwan Milli Parkı, Nepal’in güneyinde 932 km2’lik bir alanı kaplıyor. Terai Ovası’nın içlerinde ve Tikauli Ormanına ev sahipliği yapıyor. Rapti, Reu, Narayani Nehirleri bu bölgeden geçiyor. Park, 1973 yılında ülkenin ilk milli parkı olarak ilan edilerek safariye açılmış. Parkta 50’den fazla memeli hayvan türü, 400 kuş türü, 55 tür kara ve su hayvanı, 65 tür kelebek bulunuyor. Ayrıca yaklaşık 150 adet Bengal Kaplanı ile su aygırı, gergedan, leopar, değişik tür geyik, maymun, ayı ve antilop gibi diğer vahşi türler de yaşıyor. Parkta jip ve fil ile safari yaparak bu hayvanları görebilmek mümkün.

Gezi için kullandığımız kanolar, ahşaptan ve ince uzun. Kanoyu kullanan sürücü ve rehberle birlikte en fazla 9-10 kişilik. Hep birlikte bir kanoya biniyoruz. Başta denge sağlama açısından biraz ürksek ve korksak da yol boyunca alışıyoruz.

Chitwan Milli Parkında Kanolar 

Chitwan Milli Parkında Kano Gezisinde 


Yerel Rehberimiz 

Oldukça heyecanlanıyorum ve bir su aygırı veya timsah görebilmeyi şiddetle umut ediyorum. Nehirde bir saatten fazla süren turumuzda hava muhalefeti nedeniyle sadece bir kaç kuş türü ile tarlalarda çalışmadan dönen kadınları görebiliyoruz. Ama daha buradayız ve bu fırsatı kaçırmış değiliz. Yarın fil ile safariye çıkacağız JJ
 
Marabu Leyleği
Chitwan Milli Parkında Kuşlar
 
Chitwan Köylü Kıyları


Kano ile nehrin diğer kıyısına yanaşıyoruz. Kanomuz bizi bırakarak geri dönüyor. Biz fil bakım evini ziyaret etmek üzere yola devam ediyoruz. Burada çok sayıda fil var ve pek çocuğu tarlalardan ot taşımak için iş hayvanı olarak kullanılıyor…
 
Chitwan Milli Parkında Kanolar

Chitwan Milli Parkında Filler

Sırtı kambur, kulakları küçük bu Asya fillerinin nesli tehlike altında. Dünyada sayılarının 25-30.000 adet kaldığı tahmin ediliyor. Yabanisinin ömrü 60, evcillerinin ise 80 yıl kadar. Sadece erkeklerinde diş bulunan bu hayvanları bacaklarından yere zincirlenmiş ve dişleri kırık şekilde görmek beni oldukça üzüyor... Ama yeni doğmuş fil yavrusunun bir bakıcı tarafından beslendiğini görmek de biraz içimi rahatlatıyor. Ayrıca bir haftalık yavru çok sevimli JJ
Chitwan Milli Parkı Fil Bakım Evinde
Chitwan Milli Parkı Fil Bakım Evinde

Fil bakım evinden yürüyerek otelimize geri dönüyoruz. Chitwan el değmemiş doğası ile gerçekten çok güzel doğal alanlara sahip. Yarın havanın güzel olmasını ümit ediyoruz. Otelde çok güzel akşam yemeği ve sohbetten sonra odalarımızın tadını çıkarmak üzere dağılıyoruz…

15 Ekim 2013 Salı     Fil Safarisi 
Güne yağmur ile başlıyoruz ancak programımızda herhangi bir değişiklik yok, fil safarisi için Baghmara Tampon Bölgesine gidiyoruz. Bu alanda fil safarisi yapabilmek için 35 dolar ücret ödemek gerekiyor. Bu alan içerisinde kamp sahaları da mevcut. Günlük giriş-çıkış yapanların gün batımından sonra bu alan içerisinde kalmaları yasak. Ormanda müzik aleti çalmak, ölen hayvanların kalıntılarının ve diğer orman ürünlerinin orman dışına çıkarılması, vahşi hayvanlara yaklaşılması ve rahatsız edilmemeleri gerektiği hususunda Milli Park ve Koruma Kanununa uyulması gerektiği hakkında uyarlılar yapılıyor.

Chitwan'da Fil Safarisinde
Fillerin bulunduğu alana doğru geliyoruz. Filin sırtına çıkabilmek için merdivenli bir platform oluşturulmuş. Buradan filin sırtına takılmış olan oturma yerlerine geçiyorsunuz. Her filde sırtında sürücüsü ile birlikte toplam 5 kişi var. Arkadaşlarımızdan bazıları filin sırtına basmak konusunda endişe yaşıyorlar. Bu arada birbirimizin fotoğrafını da çekebilmek için iki gruba ayrılıyoruz.

Fillere bindiğimiz platformun yanında da tekrar file binme riskinin şahsınıza ait olduğu, üzerinizdeki kıymetli eşyaları güvenli bir yere bırakılması, cep telefonlarının kapatılması ve sessiz olunması gerektiği ve doğaya çöp atılmaması ve vahşi hayvanların rahatsız edilmemesi konusunda hatırlatıcı bir tabela görüyorum. Ve filin sırtında ormana doğru hareket ediyoruz.

Chitwan'da Fil Safarisinde
Filimizin sürücüsünün elinde ucu sivri bir şemsiye var. Bunu hem yağmurdan korunmak amacıyla hem de file konuta vermek amacıyla kullanıyor. Ormanın içine girince yüksek ağaçlar sayesinde yağmur da kesiliyor. Ormanın derinliklerine doğru ilerledikçe ağaçların altında dinlenen, beslenen geyiklerle karşılaşıyoruz. Daha sonra önümüze ufak bir nehir çıkıyor. Filler hiç tereddüt etmeden üstleri su bitkileriyle kaplı suya giriyorlar. Suyun yüksekliğinden endişeleniyoruz ama filler yolu gayet iyi biliyorlar. Kolayca nehrin sığ olan bölümünden yürüyerek kıyıya çıkıyorlar. Adrenalin had safhada. Bu arada öndeki filin sırtındaki arkadaşlarımın fotoğrafını çekmeye çalışıyorum. Ancak filin sırtında sarsıntıdan fotoğraf çekebilmeyi becermek gerçekten zor bir iş…

Chitwan'da Fil Safarisinde
Bir yandan çevreyi incelerken bir yandan da gözüm fil sürücüsünün ayaklarına takılıyor. Sürücü filin boynunda oturuyor ve çıplak ayakları filin her iki kulağının arkasında. Aynen bir arabayı kullanırcasına filin kulak arkasında belli noktalara basarak gaz ve fren yapıyor. Bu arada istenmeyen bir hareketle karşılaştığında da filin başının ortasına elindeki metal sopanın ucuyla vuruyor. Garibim filin kafasında o nokta vurulmaktan yer yapmış gibi. Ağırlıkları 7,5-10 ton arasında değişen yetişkin bir filler insanoğlunun elindeki bir çubuğun ucuyla ancak bu kadar yönetilebilir LL

Chitwan'da Fil Safarisinde
Filin Fren Pedalı
Akabinde sürücümüz bir şov yapıyor. Fil orman içinde gezinmekten açılmış mevcut yoldan yürümeye devam ederken, sürücümüz fili doğrudan bir ağacın üstüne yönlendiriyor. Fil başta o yöne gitmek istemezken başından aldığı uyarı darbesi ile doğrudan ağaca yöneliyor bir ayak hamlesiyle ağacı yıkıyor. İstese bir insanı ayağının altında sinek gibi ezebilecek bu canlılar insanoğluna her şekilde sonsuz itaat ediyorlar. Çok ironik bir durum bence…
Chitwan'da Fiiler
Orman içinde iki saatten fazla süren fil safarimizi de bu şekilde tamamlanıyor. Fillere bindiğimiz yere geri dönüyor ve filin sırtından iniyoruz. Burada fillere yedirmek üzere muz satılıyor. Birkaç adet muz alarak filleri besliyor ve bir şekilde kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu arada inanılmaz bir yağmur bizi yakalıyor. Yağmurun dinmesi için oldukça üzün bir süre bekledikten sonra otelimize geri dönüyoruz.

Öğleden sonra yağış devam ediyor ancak rehberimiz bize iki öneri ile geliyor. Birisi jeep ile safari diğeri ise ormanda yürüyüş. Bir anda grubumuz üçe ayrılıyor. Kimi arkadaşlarımız bu yağmurda odalarında dinlenmeyi tercih ederken, Ayşe ve Rukiye hanım jeep ile safariyi, ben ve Yasemen hanım ise ormanda yürüyüşü tercih ediyoruz.

Orman yürüyüşümüzde maalesef yağmur altında çok da verimli geçmiyor. Vahşi hayvanların ayak izlerine rastlamamıza rağmen hiç birisini göremiyoruz. En yakından şahit olduğum hayvan ise ormanda boğazıma yapışan sülük oluyor JJRehberimiz korkacağımı zannediyor sakin olmamı istiyor ancak nedense tepkisizim. Bir anda boynuma yapışan ufak sülüğü bedenimden kolayca ayırıyor.

Chitwan'da Orman Yürüyüşünde
Bu arada 100 dolar ücret karşılığında jeep ile safariye çıkan arkadaşlarımız ne yaptı, hangi hayvanları görebildiler diye de merak ediyoruz. Ormanda safariyi daha fazla uzatmadan otelimize geri dönüyoruz. Safariye giden arkadaşlarımız bizden epey sonra geliyorlar ancak Ayşe’nin ve Rukiye hanımın yüzü son derece asık. Üstü açık arabada 3-4 saat süren safari sonucunda tepeden tırnağa çok kötü ıslanmışlar. Ayrıca fotoğraf makinaları hiç kullanmamalarına ve çok dikkat etmelerine rağmen makinalar da ıslanmış. Ayşe’nin makinasını hemen kuruluyoruz, pirinç bulup içine yatıyoruz ancak makinayı kurtaramıyoruz. Seyahatin kalan kısmını cep telefonu ile idare etmek durumunda kalıyor LLL 

Chitwan'da geçirdiğimiz bu üç gün aralıksız yağmurlu havaya rağmen Chitwan Milli Parkı bende unutulmaz anılar bırakıyor. Bir gün yolum tekrar buralara düşecek olursa, çok daha uzun süre kalarak milli parkta yapılabileceğim tüm etkinliklere katılıp çevrenin tadını doyasıya yaşamayı çok isterim... Neden olmasın belki bir gün...JJJ 

Özlem ŞENOL
28.11.2016


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder