3 Nisan 2017 Pazartesi

Friglerden Cumhuriyete Balon ile Yolculuk

Kendimi bildim bileli gezmeyi çok severim ama bir yerleri tanıma, tarihini öğrenme, kültürünü inceleme, fotoğraflama ve öğrendiklerimi yazarak paylaşma yolunda bir blog oluşturmam birkaç yılı geçmiyor. Şimdiye kadar ülkemde de henüz saymadım ama pek çok şehri gezdim. Dünyada da şu ana kadar yaklaşık 34 ülke ve 58 şehri gezmeme rağmen, yaşadığım şehir olan Ankara’nın sadece sadece 70 km uzağındaki Polatlı’yı ne kadar ihmal ettiğimizi öğrenince açıkçası kendimi çok ayıpladım. Yanı başımızdaki kendi tarihimizden acaba ne kadar haberdarız…

02 Nisan 2017 Pazar sabahı bu defa “Serüven ve Doğa Grubu”nun organizasyonu ile Polatlı turuna başlıyorum. Programımız kapsamında Gordion Antik Kenti, Gordion Müzesi, Sakarya Şehitliği ve Sakarya Zafer Anıtı, Malıköy Tren İstasyonu Müzesi ve Alagöz Başkomutanlık Karargâh Müzesi var.

Serüven ve Doğa Grubu Balon Uçusu Sertifikalarımızla 
Bu seyahatimden yaklaşık bir ay kadar önce, Sakarya Meydan Muharebesinin kader noktası olan “Duatepe”ye yapmış olduğum ve inanılmaz duygu yüklü gezim, bu rotayı tekrar tercih etme nedenlerimden birisi. Bu gezime ilişkin detaylı bilgiye http://ozlemcegeziyorum.blogspot.com.tr/2017/03/bir-milletin-kaderinin-degistigi-yer.html adresinden ulaşabilirsiniz. Ancak bu seferki geziye katılmamın asıl sebebi, Polatlı Belediyesi, Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi kısa adıyla “POTA” (http://www.polatlitanitim.com) tarafından düzenlenen “Friglerden Cumhuriyete Balon ile Yolculuk” yapmak. Gezimizi de bu birimin koordinatörü Emk. Alb. Kadim KOÇ bizleri kırmayarak eşlik ediyor.  

Balon ile Gordion üzerinde tarih yolculuğumuza başlayabilmek için Gordion Tümülüs’ünün hemen yanına gidiyoruz. Rüzgâr ve hava sıcaklığına bağlı olarak yapacağımız balon gezisi için 10 kişilik gruplar halinde iki grup oluşturuyoruz. Gruptaki genç arkadaşlarımız heyecanlı saatlerimiz 08.30’a yaklaşıyor. Biraz daha geç kalırsak ikinci turun da tehlikeye girebileceği söyleniyor. Bu yüzden ilk grubu araçla hemen tümülüsün yakınındaki balonun yanına yolluyoruz. Bu arada bende de bir heyecan başlıyor. Ya hava esmeye başlar da balona binemezsem. Bu arada sepetler de 10 kişi ile sınırlandırılmış. Kapadokya’da izlediğim kadarıyla aklımda hep daha büyük sepetlerle gerçekleşen uçuşlar var. Birde aklıma gelen kötü bir anım. Çok sevdiğim bir arkadaşımın yıllar öncesinde yamaç paraşütü ile geçirdiği kaza sonucunda hayata veda edişi. Olumsuz düşüncelerden tümüyle sıyrılarak ve cesaretimi toplayarak bu güzel bahar sabahının keyfini çıkarmaya karar veriyorum…

Gordion'da Uçuşa Hazırlanıyorum...
Geçen yıl Ayvalık tatil dönüşünde babamın arzu ettiği ve kısa bir süre için ziyaret edebildiğim Gordion müzesinde kısa bir gezinti yaparak ilk grubun tümülüs üzerinden havalanışını seyrediyoruz. Sonrada turlarını tamamlamalarını bekliyoruz. Ve beklenen haber yarım saat içinde geliyor. Bizleri bekleyen bir midibüsle balonun ineceği alanın yakınına doğru yola çıkıyoruz.

Gordion Tümülüsü ve THK Gökçen Havacılık Balonu
Balon henüz havada ve yol boyunca birlikte yavaşça ilerliyoruz. Ve uygun bir alanda balon yere iniyor. Bizde heyecanla balonun yanına gidiyoruz.

Balon İnişe Hazırlanıyor...
Balon pilotu ve 3 kişilik yer ekibi olmak üzere balon ekibi 4 kişiden oluşuyor. Yer ekibinin yardımıyla sepetten bir kişi inince yerden bir kişi balona biniyor. Bu arada sepetin bir kapısı yok. Hasır sepet üzerine açılmış deliklere basarak sepeti tırmanmak gerekiyor. Bu arada herkesin aynı anda yer değiştirmesi mümkün değil, çünkü balon yeniden havalanmaya başlayabilir. Bu nedenle dengeli bir şekilde yer değiştirme işlemini tamamlıyoruz. Pilotumuz Tolga Tekgül, uçuşumuz hakkında kısa bir bilgi veriyor ve en önemlisi iniş anında almamız gereken pozisyon hakkında bizleri uyarıyor. Yere çökerek kollarımız sepetin içinde, iniş yönüne ters istikamette hep birlikte arkamıza yaslanacağız. 

Veee balonun içine bir alev topu şeklinde yanan propan gazı sayesinde yükselmeye başlıyoruz. Sepette her biri 90 lt büyüklüğünde dört adet tüp var. Tüm bu tüpler ile yaklaşık 1,5 saatlik bir uçuş yapılabiliyormuş. Ben büyük bir merakla balonun içine doğru yol alan alev huzmesini görüntülemeye çalışıyorum.

Balon Propan Gazı ile Dolduruluyor...

Gaz Dolan Balonumuzun İç Çeperi...
Propan gazı yandıkça hafifte olsa etrafa gazın kokusu yayılıyor ve balon yükselmeye başlıyor. Kulaklarınızda da yanan gazın hafif bir uğultusu. Balon ile çıkabileceğimiz maksimum yüksekliğin 500 m. civarı olduğunu belirtiyor pilotumuz. Balonumuzun hızı da rüzgara bağlı olarak değişiyor. Balonun kumaşı ise yüksek ısıya dayanıklı “Nomex” denilen özel bir üretim. İtfaiyecilerin ısıya dayanıklı özel kıyafetleri de bu kumaştan imal ediliyor. 

Yükselmeye başladıkça balonda çok büyük bir heyecana kapılmıyorum. Aksine beni heyecanlandıran balonun ateşi oluyor. Ancak balonun sepeti o kadar dar ki.  Toplam kapasitesi 10+1 kişi olan sepet, yaklaşık 2 m2 büyüklüğünde ve içinde 6 adet göz var. Balonun başı ve kıçındaki hasır gözlere 2’şer kişi zar zor biniyor. En ortada ise tüplerin ve balonun mekanizmasının yer aldığı bölmede pilot yer alıyor. Kalan 2 kişi de ortada konumlanıyor. Dolayısıyla fotoğraf çekebilmek için şekilde şekile giriyorum :) :)

Balonda Teknik İncelemeler Yaparken :) :) 
Gelelim manzaramıza. Frig vadisi üzerinde yol alıyoruz. Günümüzde Eskişehir, Kütahya ve Afyon il sınırları içerisinde kalan Frigya medeniyetinin izlerini taşıyan bu bölgede çevremiz ilkbaharda yeni yeşillenmekte olan tarım arazileriyle çevrili. Ekim zamanı ve ürün çeşidine bağlı olarak kimisi henüz yeni yeşillenirken kimisi taze sürülmüş topraklar. Yeşil, sarı ve kahverengi toprakların ahengini gökyüzünün maviliği süslüyor.

Balon ile Frig Vadisinde Gezi-Yorum....

Frig Vadisinin Balondan Görünüşü
Arkamıza dönüp baktığımızda ise Dünyanın en büyük ikinci tümülüsü kabul edilen,  350 m. çapında ve 55 m. yüksekliğindeki 2700 yıllık geçmişe sahip Gordion tümülüsünü tüm ihtişamı ile görüyoruz. 

Balondan Gördion Tümülüsünün Manzarası
Altımızda ise kimi yerde asfalt dar köy yollarında, kimi yerde ise doğrudan arazi üzerinde bizi izleyen yer ekibi. Bu arada bir koyun sürüsü ve meyve bahçesi üzerinden geçiyoruz. Bu arada bizi takip eden gölgemiz de engebeli arazi üzerinde ilginç görüntüler oluşturuyor. 

Balondan Koyun Sürüsü Manzarası

Balonumuz ve Gölgemiz Dans Ediyor....
Kadim Albay, Frig vadisinde 124 adet Tümülüs bulunduğunu ve bu bölgelerin Kültür Bakanlığınca sit alanı ilan edilerek koruma altına alındığını söylemişti. Havadan bu tümülüsleri fark etmemek imkânsız. Bu görüntüyü içimize sindirerek seyrederken pilotumuz artık inmemiz gerektiğini, yavaş yavaş rüzgâr esmeye başladığını belirtiyor. Kalkmamız ve inmemiz arasında geçen süresi kestirmek bu manzara karşısında gerçekten imkânsız oluyor. Bu arada iniş sırasında sepetin birkaç kez yere hafifçe vuracağı ve panik yapmamız gerektiği konusunda da uyarılıyoruz. Oldukça keyifli bir şekilde çömelerek ve kollarımızı da sepetin içine alarak 3-4 kez yere hafifçe temas ile inişimizi gerçekleştiriyoruz. Neredeyse keyiften ağzımız kulaklarımızda. Bu tadı tarif etmek mümkün değil… Pilotumuz da aramıza alarak :) :) (zaten ortamızda) birkaç hatıra fotoğrafı çekiveriyor, başarılı inişi için kendisini kutluyoruz…

Balonumuz ve Pilotumuz Tolga Bey...
Bu arada pilotumuz hiçbir zaman iniş yapacağı noktayı kendisinin de kestiremediğini söyleyerek ilk kez bu alana indiğini belirtiyor. Gelen yer ekibinin yardımıyla nasıl sepetten ineceğimizi düşünüyoruz. Çünkü 3. ekip burada değil. Dengeleme yaparak sepeti boşaltmamız imkânsız. Pilotumuzun talimatıyla balonun söndürülmesine karar veriliyor. Balonun en tepesindeki yuvarlak bölüm, balonun içindeki çelik ipler yardımıyla açılarak sıcak havanın balon içinden tahliyesi sağlanıyor. 

Balonumuzun Havası Boşaltılırken....
Yer ekibi çok kısa bir süre içerisinde söndürülmüş balonu toplayarak ve katlayarak arkasında römork bulunan araca sepeti ile birlikte yüklüyorlar…

Yer Ekibi Balonu Söndürüyor...

Yer Ekibi Balonu Katlıyor...

Yine yerlerdeyim :) :) 
Bu arada uçuş süresince çekilen video filmi belli bir ücret karşılığında bir flash disk içinde grupça anlaşarak alıyoruz. Ayrıca balon turu ücretimizi de Polatlı Belediyesine yatırılmak üzere topluyoruz. Bu arada gezimizin tüm bölümleri henüz tamamlanmadan Polatlı Belediyesinin sürprizi bizleri oldukça şaşırtıyor ve sevindiriyor. Artık benimde bir “Balonla Uçuş Sertifika”m var. Bu sertifika ile bu günümü unutulmaz anılarım arasına alıyorum :) :)

Balon Uçuşu Sertifikam :) :) 
Çok kısa ancak tadı damağımda kalan bu balon yolculuğunu, geniş bir zamanda bireysel olarak tekrarlayacağıma o kadar eminim ki. İnsanoğlunun uçma tutkusu, her ne kadar uzak dursam da buymuş demek ki diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Zafer kazanmış kumandan edasındaki halimi de gülerek sizlerle paylaşıyorum :) :)

Veni, Vidi, Vici Hallerim :) :) 
Önümüzdeki yıl “POTA” tarafından bu etkinliğe ilave olarak Çile dağlarından yamaç paraşütü ve jip ile tabyalara safari planlanıyormuş. Belli mi olur bu ilk deneyimin hızıyla birde yamaç paraşütünü denerim. Bu arada başta Emk. Alb. Kadim Koç olmak üzere bu etkinlikleri düzenleyen “POTA” ekibini canı gönülden kutlayarak, başarılı ve özverili çalışmalarının sonuçlarını yılda en az 50.000 ziyaretçi ile en kısa sürede alacaklarını ümit ediyorum. Ve tüm arkadaşlarıma kesinlikle bu heyecanı tavsiye ediyorum…


03.04.2017
Özlem ŞENOL






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder